C és a D vitamin szerepet
Covid-19. Ami tavaly márciusban még távoli ellenségnek tűnt, mára már sajnos testközelből támad, és nem kímél sem időset, sem fiatalt, sem krónikus betegségekkel küzdőt, sem egészségeset. A mindennapjaink részévé vált, rutinszerűvé téve a kezdetben még szokatlan óvintézkedéseket – a távolságtartást, a kézfertőtlenítést, a maszk használatát.
Most a védőoltásoktól várjuk a felszabadulást az egyre nehezebben viselhető nyomás alól. Ennek ellenére sajnos mégis sokan megbetegszenek. Mi mindent lehet tennünk annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzést, illetve ha már megfertőződtünk akkor miként segíthetjük a szervezetünket a felépülésben? Milyen szerep juthat a C-, és a D-vitaminnak a járvány elleni küzdelemben?
C-vitamin
A C-vitamin felső légúti megbetegedésekre gyakorolt kedvező hatásai vezettek odáig, hogy a kutatók a Covid-19 kapcsán is vizsgálatokat inditsanak a C-vitamin jelentette védelemmel kapcsolatban: a C-vitamin ugyanis jelentős szerepet játszhat a fertőzés megelőzésében, és kezelésében.
A C-vitamin a betegség megelőzéshez fontos immunrendszer erősítő hatása mindenki számára közismert, de már a jelenleg rendelkezésre álló eredmények is azt vetítik előre, hogy a C-vitamin nagy dózisban való adagolása hozzájárulhat a Covid-19 kezeléséhez azzal, hogy csökkentheti a betegség súlyosságát és időtartamát.
A C-vitamin (aszkorbinsav) az egyik legfontosabb vízben oldható antioxidánsként közömbösíti az oxidatív szabad gyököket. A szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlya nagyon fontos a szervezetünk egészsége szempontjából. Sejtjeinkben normál körülmények között olyan biokémiai folyamatok játszódnak le, amelyek során nagy reakcióképességű szabad gyökök keletkeznek – ezek egyik része fontos szerepet játszik a szervezetünk normális működésének fenntartásában, a sejtciklus szabályozásában, a sejtek metabolikus folyamataiban,a sejteken belüli információ-továbbításban, a védekezést szolgáló gyulladásos folyamatokban, a szervezet baktériumok és vírusok elleni védekezésében.
Viszont ha a keletkező szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlya megbomlik – kóros folyamatok alakulhatnak ki. Az oxidatív stressz kivédése érdekében a szervezet saját,belső antioxidáns rendszerével védekezik a károsodások ellen – enzimekkel, illetve ko-enzimekkel. A szervezet saját védekező mechanizmusát külső tényezőként viszont mi magunk is támogathatjuk a táplálékkal vagy étrendkiegészítőkkel bevitt antioxidánsok segítségével.
A C-vitamin hatása szerteágazó, a járvány szempontjából a legfontosabbak:
- javítja az immunrendszer és a neuroendokrin rendszer működését
- védi a szervezetünket a fertőzésekkel szemben
- segíti a szövetek regenerációja
- erőssé és rugalmassá teszi az erek falát
- csökkenti a trombózis-hajlamot
- mérsékli a gyulladásos tüneteket
A vizsgálatok során bebizonyosodni látszik, hogy C-vitaminból az optimális szervezetbeni hatás elérése érdekében már napi 200 mg bevitele is elegendő. Miért elegendő csak ennyi? Mert az emberi szervezet nem képes teljes egészében hasznosítani az elfogyasztott C-vitamint, – ugyanis 200 mg bevitele után a vér C-vitamin szintje telítődik, – ezért hiába veszünk be belőle egyszerre 1000 mg-ot, annak a 80 % kiürül a szervezetünkből. Erre a problémára jelenthet megoldást napjaink új generációs étrendkiegészitője a liposzómás C-vitamin. A liposzómás C-vitamint kívülről egy foszfolipid kettősréteg határol, biztosítva ezzel a legnagyobb mértékű felszívódást. A növényi eredetű- napraforgó vagy szója lecitin által alkotott – foszfolipid biztosítja a C-vitamin lassú kiürülését a szervezetből, képes ellenállni az emésztőnedveknek,valamint segíti a véráramba és közvetlen a sejtekbe történő hatékony felszívódását.
D-vitamin
Egyre több vizsgálat eredménye utal arra, hogy a Covid-19 előfordulásának gyakorisága, és a betegség súlyosabb lefolyása szoros összefüggésben van az emberi szervezet alacsony D-vitamin szintjével. Megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság D-vitamin szintje alacsony volt – ott sokkal többen betegedtek meg, és a halálozás is gyakrabban fordult elő.
Az ok-okozati összefüggés tisztázása érdekében a Semmelweis Egyetem klinikája április végére fogja elkészíteni azt a legfrissebb tudományos eredményeken alapuló ajánlást, amely pontosan tartalmazza majd, hogy adott betegeknek mennyi D-vitamint javasolnak – és milyen esetekben szükséges a D – vitamin pótlás. Erre többek között azért is nagy szükség van, mert sokan – tartva a megbetegedéstől, és annak következményeitől – a normál mennyiség többszörösét (akár több tízezer egységet) kezdték el tartósan alkalmazni, ami káros is lehet.
A jelen szakmai ajánlás szerint a Covid -19 fertőzés ideje alatt napi 4000-6000 NE szedése javasolt tíz napon keresztül – ez segít rendezni az esetleges D-vitamin-hiányt, de ennyi idő alatt nem okozhat káros mellékhatást. (Normál körülmények között az ajánlott mennyiség 2000 NE)
De miért is jó a D-vitamin?
A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin, ami zsírban oldódik. A napfény ultraibolya (UV) komponensének hatására az emberi szervezetben is képződik a bőrben lévő 7-dehidrokoleszterinből, amely a bélben szintetizálódik koleszterinből. A növények ergoszterinjéből ugyancsak az UV sugárzás hatására jön létre D-vitamin.
Így a D-vitamin klt formájáról beszélhetünk beszélhetünk:
- D2-vitamint (ergokalciferol), ezt a táplálékkal vesszük fel – csak növényi eredetű élelmiszerekben fordul elő
- D3-vitamin (kolekalciferol), amely a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik az előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből, illetve a táplálékkal jut be a szervezetbe (állati és növényi eredetű élelmiszerek egyaránt)
A D3-vitamin-képződés folyamatát befolyásolja az életkor (az életkorral jelentősen csökken)- a bőrszín (fekete bőrszínűeknél öt-tízszer több napsugárzásra van szükség az optimális D-vitamin-szérumszint eléréséhez), a földrajzi szélességi fok, az évszak és a napszak, a
felhőzet, a légköri szennyeződés, a szabadban töltött idő, a fényvédő krémek használata,
árnyékolás, a fedetlen bőrfelület stb.
A D-vitamin hatásai:
- a D-vitamin fokozza a szervezet ellenálló képességét a légúti kórokozókkal szemben: azzal, hogy megnehezíti azok nyálkahártyákon való átjutását, és támogatja azok elpusztítását
- elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, és közvetlenül befolyásolva ezzel a csontképződést
- szabályozza a sejtek növekedését, befolyásolja az immun funkciókat, az inzulin és a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim, a renin termelését, és az endokrin működést.
- pozitív hatást gyakorol a nyiroksejtek működésére, és a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is
- kísérleti bizonyítékok azt mutatják, hogy a D-vitamin aktiválhatja az antimikrobiális peptideket, amelyek a nyálkahártya felszínén válnak ki, és képesek elpusztítani a baktériumokat és vírusokat
- mérsékli a gyulladást kísérő ún. „cytokin vihar”-t – azaz az immunrendszer vírus- és bakteriális fertőzésre adott rendkívül erős gyulladásos válaszát- azzal, hogy csökkenti a falósejtek gyulladáskeltő cytokin kibocsátását
Tegyen meg Ön is mindent a fertőzés kialakulásának megelőzése érdekében!
Felhasznált irodalom:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415215/
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2757/htm