bijoamijo-emblema

A C és D vitamin szerepe a járvány elleni küzdelemben

Szerző: Faar Ida

2021.03.30.

C és a D vitamin szerepet

Covid-19. Ami tavaly márciusban még távoli ellenségnek tűnt, mára már sajnos testközelből támad, és nem kímél sem időset, sem fiatalt, sem krónikus betegségekkel küzdőt, sem egészségeset. A mindennapjaink részévé vált, rutinszerűvé téve a kezdetben még szokatlan óvintézkedéseket – a távolságtartást, a kézfertőtlenítést, a maszk használatát.

Most a védőoltásoktól várjuk a felszabadulást az egyre nehezebben viselhető nyomás alól. Ennek ellenére sajnos mégis sokan megbetegszenek. Mi mindent lehet tennünk annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzést, illetve ha már megfertőződtünk akkor miként  segíthetjük a szervezetünket  a felépülésben? Milyen szerep juthat a C-, és a D-vitaminnak a járvány elleni küzdelemben?

 

C-vitamin

A C-vitamin felső légúti megbetegedésekre gyakorolt kedvező hatásai vezettek odáig, hogy   a kutatók a Covid-19 kapcsán is vizsgálatokat inditsanak  a C-vitamin jelentette védelemmel kapcsolatban:  a C-vitamin ugyanis jelentős szerepet játszhat a fertőzés megelőzésében, és kezelésében.

A  C-vitamin a betegség megelőzéshez fontos immunrendszer erősítő hatása mindenki számára közismert, de már a jelenleg rendelkezésre álló eredmények is azt  vetítik előre, hogy a C-vitamin nagy dózisban való adagolása hozzájárulhat a Covid-19 kezeléséhez azzal, hogy csökkentheti a betegség súlyosságát és időtartamát.

A C-vitamin (aszkorbinsav) az egyik legfontosabb vízben oldható antioxidánsként közömbösíti az oxidatív szabad gyököket. A szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlya nagyon fontos a szervezetünk egészsége szempontjából. Sejtjeinkben  normál körülmények között olyan biokémiai folyamatok játszódnak le, amelyek  során nagy reakcióképességű szabad gyökök keletkeznek – ezek egyik része fontos szerepet játszik a szervezetünk normális működésének fenntartásában, a sejtciklus  szabályozásában, a sejtek metabolikus folyamataiban,a sejteken belüli információ-továbbításban,  a védekezést szolgáló gyulladásos folyamatokban, a szervezet baktériumok és vírusok elleni védekezésében.

Viszont ha  a keletkező szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlya megbomlik – kóros folyamatok alakulhatnak ki. Az oxidatív stressz kivédése érdekében a szervezet saját,belső antioxidáns rendszerével védekezik a károsodások ellen – enzimekkel, illetve ko-enzimekkel. A szervezet saját védekező mechanizmusát külső tényezőként viszont mi magunk is támogathatjuk a táplálékkal vagy étrendkiegészítőkkel bevitt antioxidánsok segítségével.

 

A C-vitamin hatása szerteágazó, a járvány szempontjából  a legfontosabbak:

 • javítja az immunrendszer és a neuroendokrin rendszer működését
 • védi a szervezetünket a fertőzésekkel szemben
 • segíti a szövetek regenerációja
 • erőssé és rugalmassá teszi az erek falát
 • csökkenti a trombózis-hajlamot
 • mérsékli a gyulladásos tüneteket

A vizsgálatok során bebizonyosodni látszik, hogy C-vitaminból az optimális szervezetbeni hatás elérése érdekében már napi 200 mg bevitele is elegendő. Miért elegendő csak ennyi? Mert az emberi szervezet nem képes teljes egészében hasznosítani az elfogyasztott C-vitamint, – ugyanis 200 mg bevitele után a vér C-vitamin szintje telítődik, – ezért   hiába veszünk be belőle egyszerre 1000 mg-ot, annak a 80 % kiürül a szervezetünkből. Erre a problémára jelenthet megoldást napjaink új generációs étrendkiegészitője a liposzómás C-vitamin. A liposzómás C-vitamint kívülről egy foszfolipid kettősréteg határol, biztosítva ezzel a legnagyobb mértékű felszívódást. A növényi eredetű- napraforgó vagy szója lecitin által alkotott – foszfolipid biztosítja a C-vitamin lassú kiürülését a szervezetből, képes ellenállni az emésztőnedveknek,valamint segíti a véráramba és közvetlen a sejtekbe történő hatékony felszívódását.

Now C-1000 Kapszula+Bioflavonoid 100 db

C-Vitaminok

 

D-vitamin

Egyre több vizsgálat eredménye utal arra, hogy a Covid-19 előfordulásának gyakorisága, és a betegség súlyosabb lefolyása szoros összefüggésben van az emberi szervezet alacsony D-vitamin szintjével. Megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság D-vitamin szintje alacsony volt – ott sokkal többen betegedtek meg, és a halálozás is gyakrabban fordult elő.

Az ok-okozati összefüggés tisztázása érdekében a Semmelweis Egyetem klinikája április végére fogja elkészíteni azt a legfrissebb tudományos  eredményeken alapuló ajánlást, amely pontosan tartalmazza majd, hogy adott betegeknek mennyi D-vitamint javasolnak – és milyen esetekben szükséges a D – vitamin pótlás. Erre többek között azért is nagy szükség van, mert sokan – tartva a megbetegedéstől, és annak következményeitől – a normál mennyiség többszörösét (akár több tízezer egységet) kezdték el tartósan alkalmazni, ami káros is lehet.

A jelen szakmai ajánlás szerint a Covid -19 fertőzés ideje alatt napi 4000-6000 NE szedése javasolt tíz napon keresztül – ez  segít rendezni az esetleges D-vitamin-hiányt, de ennyi idő alatt nem okozhat káros mellékhatást. (Normál körülmények között az ajánlott mennyiség 2000 NE)

 

De miért is jó a D-vitamin?

A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin, ami zsírban oldódik. A napfény ultraibolya (UV) komponensének hatására az emberi szervezetben is képződik a bőrben lévő 7-dehidrokoleszterinből, amely a bélben szintetizálódik koleszterinből. A növények ergoszterinjéből ugyancsak az UV sugárzás hatására jön létre D-vitamin.

 

Így a D-vitamin klt formájáról beszélhetünk beszélhetünk:

 • D2-vitamint (ergokalciferol), ezt a táplálékkal vesszük fel – csak növényi eredetű élelmiszerekben fordul elő
 • D3-vitamin (kolekalciferol), amely a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik az előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből, illetve a táplálékkal jut be a szervezetbe (állati és növényi eredetű élelmiszerek egyaránt)

A D3-vitamin-képződés folyamatát befolyásolja az életkor (az életkorral jelentősen csökken)- a bőrszín (fekete bőrszínűeknél öt-tízszer több napsugárzásra van szükség az optimális D-vitamin-szérumszint eléréséhez), a földrajzi szélességi fok, az évszak és a napszak, a

felhőzet, a légköri szennyeződés, a szabadban töltött idő, a fényvédő krémek használata,

árnyékolás, a fedetlen bőrfelület stb.

 

A D-vitamin hatásai:

 • a D-vitamin fokozza a szervezet ellenálló képességét a légúti kórokozókkal szemben: azzal, hogy megnehezíti azok nyálkahártyákon való átjutását, és támogatja azok elpusztítását
 • elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, és közvetlenül befolyásolva ezzel a csontképződést
 • szabályozza a sejtek növekedését, befolyásolja az immun funkciókat, az inzulin és a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim, a renin termelését, és az endokrin működést.
 • pozitív hatást gyakorol a nyiroksejtek működésére, és a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is
 • kísérleti bizonyítékok azt mutatják, hogy a D-vitamin aktiválhatja az antimikrobiális peptideket, amelyek a nyálkahártya felszínén válnak ki, és képesek elpusztítani a baktériumokat és vírusokat
 • mérsékli a gyulladást kísérő ún. „cytokin vihar”-t –  azaz az immunrendszer vírus- és bakteriális fertőzésre adott rendkívül erős gyulladásos válaszát- azzal, hogy  csökkenti a falósejtek gyulladáskeltő cytokin kibocsátását

Now A&D vitamin kapszula 100 db

D-Vitaminok

Tegyen meg Ön is mindent a fertőzés kialakulásának megelőzése érdekében!

 

Felhasznált irodalom:

https://semmelweis.hu/hirek/2021/03/22/friss-ajanlas-keszul-a-d-vitamin-hasznalatrol-a-semmelweis-egyetem-vezetesevel/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415215/

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2757/htm