bijoamijo-emblema

Almás pite

Szerző: BiJóAmiJó Andi

2020.10.25.

Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt,

3 db tojás,

25 dkg vaj,

6 dkg 1:4 negyedannyi stevia, eritrit édesítő,

1 dl tej vagy 2 evőkanál tejföl,

12 dkg sütőpor,

1/2 bio citrom héja

Töltelék:

1 kg alma,

1/2 citrom leve

6 dkg darált dió,

2-3 dkg 1:4 negyedannyi stevia, eritrit édesítő, vagy ízlés szerint,

1-2 teáskanál örölt fahéj, vagy ízlés szerint,

kihagyható: 1 csomag Szafi Free vanilia zabpuding por

Tetejére

1 db tojás

kevés Szafi Reform Eritril porcukor – elhagyható

Töltelék:

Almát meghámozzuk, a felét lereszeljük, és egy pár darabot kockára vágunk. Egy lábasban az almákat, édesítjük, megszórjuk fahéjjal, ráöntjük a citrom levét, majd puhára pároljuk. Ha kicsit kihült kinyomjuk a levét. Ha krémes tölteléket szeretnénk, akkor tegyünk hozzá, vaniliapudingport, vagy valamilyen keményítőt.

Tészta:

A lisztet egy tálba tesszük, rászorjuk a sütőport, közepébe bele ütjük a tojást, belemorzsoljuk a vajat, ráöntjük a tejet, rászorjuk az édesítőt, és a fél bio citrom reszelt héját. Géppel, vagy kézzel összegyúrjuk majd két részre osztjuk a tésztát. Mind a két részt, a tepsi nagyságának megegyező méretre kinyújtjuk. Az egyiket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megszórjuk dióval, rátesszük a tölteléket, majd a tetejére a másik tésztát. Villával megszúrkáljuk. Legvégén megkenjük tojással a tetejét.

Légkeveréses: 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc

Trükk:

Sűrítheted még egy evőkanál konjak liszt és kikapart vanilia rúd húsával is.