bijoamijo-emblema

Avokádó jótékony hatásai

Szerző: BiJóAmiJó Andi

2021.01.17.

Avokadó

A babérfélék családjába tartozó növény. Közép Amerikában honos, de már a mediterrán, trópusi és a szubtrópusi  környezetben is már világszerte termesztik. Mexikóban Avokádóból készítik az igen népszerű tradicionális ételt is, amit már az Aztékok is fogyasztottak. Ez a népszerű étel a Guacamolle, amit mártásnak és salátának is készítenek. Készíthetsz Avokádó krémet is.

Mit készíthetünk még az avokádóból?

Készíthetünk még az avokádóból süteményekhez krémeket, nagyon finom az avokádos csokoládé torta, amikor az avokádót kakaóval keverjük össze és megfelelően édesítjük, olyan édesítővel amit megehetünkpl cukorbetegek édesítővel. Tortát is megtölthetünk vele, de pohárkrémként is ehetjük. De készíthetünk belőle sós ízesített krémeket, pestóként és salátaként is ehetjük.

Mikor jó egy avokádó?

Szedd le a szárát, ha azt látod, hogy a szár helyén, sárga vagy zöld akkor már érett az Avokádó. Ha a színe barnás akkor már valószínű a belseje is túlérett és az is már barna lesz. Ha a szára nehezen akar lejönni akkor az avokádó éretlen.

Hogyan tudod az avokádót könnyen megpucolni?

Mit tartalmaz az Avokádó?

Többek között A, B, C, E vitaminokat, K-vitamint, vasat, foszfort, rezet, magnéziumot, káliumot, rostokat, fehérjét, telitetlen zsírsavakat (omega 3), L-Karnitint tartalmaz.

Milyen jótékony hatásai vannak?

Avokadó hatással lehet a vérnyomásra

Segítheti a véráramlást, és ezzel előidézheti az alacsonyabb vérnyomást. Koleszterin felszívódását csökkentheti.

Az emésztésben is segíthet, és jótékony hatásal lehet a fogyókúrában is

Mivel jó zsírsavakat és rostot tartalmaz, ezért segíthet az emésztésben, evésekor hamarabb érezzük a jólakottságot, ezért a fogyókúrában annak ellenére használható, hogy sok zsírt és olajat tartalmaz. Avokádóban sok L-Karnitin is található, ami a zsírégetésben is segít. Azért arra figyeljünk, hogy kalóriában igen gazdag, pont a zsírok és az olajok miatt, ezért a mértékletesség figyelni kell.

Fontos tápanyaga lehet egy cukorbetegnek is, mivel a rossz koleszterint sok esetben nem engedi felszívódni.

Izületi gyulladás megelőzése.

Az Avokádó olyan vegyületeket tartalmaz aminek a fogyasztásával az izületi gyulladás megelőzhető lehet. Ezek a tápanyagok közel találhatóak az Avokádó hélyához. Sötétebb zöld színű, mint a többi része.

Látás erősítése.

Mivel E vitamin hatással van a szemre ezért a szem állapotán sokat javíthatunk az Avokadó fogyasztásával. Hátráltathatjuk a szembetegségeket.

Szinte az egész testre jótékony hatással lehet, egy igazi vitamin, rost, omega 3 zsírsavak és ásványi anyag bomba.

Mennyi avokádót együnk és mikor?

Minden nap lehet fogyasztani, de általában a téli hónapokban ajánlanám, amikor a hazánkban termesztett gyümölcsök és zöldségek nem elérhetőek. Akkor nagyon fontos tápanyag lehet a számunkra.

Mikor ne fogyasszuk az avokádót?

Egyes esetben, erre az élelmiszerre is érzékenyek lehetünk.

A terhesség és szoptatás alatt sok esetben egyáltalán nem ajánlják a fogyasztását. Ezrt amennyire lehet a terhesség és a szoptatás alatt inkább kerüljük.

Azt gondolom, ennél az élelmiszernél is fontos a mértékletesség tartása. Lehetőleg ne együk túl magunkat, mert szuperélelmiszernek gondoljuk.

Egyeztessünk az orvosunkkal, mert egyes esetekben a gyógyszerek hatását módosíthatja. Ilyen például a Warfarin véralvadásgátló, aminek a hatását gyengítheti.

Avokádó mag hatása a szervezetre.

Az avokádó magját is felhasználhatjuk, pl emésztést segíthetjük vele, antioxidáns tartalma magas ezért lassíthatja a sejtek öregedését. Csillogást ad a hajnak. Gyulladás gátló hatásával csökkentheti az izületi gyulladásokat.

Hogyan tudom az avokádó magot felhasználni?

Ledarálva süteményekbe, tésztákba lehet bele rakni liszt helyettesítőként, de a reggeli műzlidhez is keverheted.

Avokádó kalória értékei

Puhabőrre használható készítmények:

Avokádót tartalmazó készítményeink.

Az Avokádó nem csodaszer, viszont nagyon fontos táplálék forrás. Hisszük, hogy étkezéssel lehet segíteni a problémákon, de mellette az orvosi ellátásra is szükség van.

Bármilyen betegséged van, vagy valamilyen tünetet érzel mindenképp fordulj orvoshoz.

Az étkezéseden,  pedig próbálj változtatni, hogy minél több értékes tápanyag jusson a szervezetedbe a helyes étkezés támogatja a szervezet erősítését, egy rossz étkezéssel viszont gyengítheted azt.