bijoamijo-emblema

BijoAmiJó-kenyér

Szerző: BiJóAmiJó Andi

2020.05.11.

Hozzávalók:

50 dkg Durum lisztet, vagy Tönköly fehér liszt vagy Teljes kiőrlésű Tönkölybúza, vagy Teljes kiőrlésű Búzaliszt, vagy Teljes kiőrlésű Rozsliszt. 

1 csomag élesztő vagy kovász

1 evőkanál Himalája só (ízlés szerint)

1 kávésnél Kókuszvirág cukor vagy 1:4 édesítő (vigyázni kell, hogy 1 kávéskanál 1/4 kell bele tenni az 1:4 édesítőből) vagy Eritrit vagy Nyírfacukor vagy Agave szirup, méz – ez egyébként el is hagyható.

1 evőkanál olaj (elhagyható)

3 dl víz a teljes kiőrlésűnél 4 dl is kellhet.

Teljes hozzávaló csomag itt érhető el.

Durum lisztet összekeverjük a vízzel, kidagasztjuk, majd állni hagyjuk 30 percet, hogy a búza felszívhassa a vízet. A sót és a cukrot kis vízzel összekeverjük és hozzákeverjük az olajjal együtt. Teljes kiőrlésű liszteknél minden alapanyagot egybe öntünk és összekeverjük. 

Trükk:

1.) Egy újpróba segít megállapítani a tészta milyen állapotban van a kelesztés során. Mikor jó a kenyerünk tésztája kelesztés során, ezt egy újpróbával tudjuk megnézni, ha belenyomjuk a tésztába az újjunkat és kivesszük, utána lyuk marad a tésztában akkor túl kelt a tészta, ha belenyomjuk és lassan jön vissza akkor jó a tésztánk, ha gyorsan jön vissza a tészta akkor még keletlen.

2.) A cukor alapértelmezésben az élesztőgombák szaporodását segítik elő, de annélkül is lehet kenyeret sütni, ha tovább kelesztjük a kenyerünket. Az ízesítéshez viszont használható az édesítő is, hogy legyen egy kis édeskés íze.