Tészta hozzávalók:
50 dkg Dia Wellness CH mínusz lisztkeverék
25 dkg Vaj – vagy Zsír – vagy fele-fele arányban (Zsír/Vaj)
2 dkg Élesztő
2 dl Tej
2 db Tojás
4 dkg 1:4 Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (Stevia – Eritrit)
reszelt Bio citromhéj – (Aldi/Lidl)
Kenéshez: Tojássárgája
Diótöltelék hozzávalók:
40 dkg darált dió
5 dkg 1:4 Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (Stevia – Eritrit) vagy Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4
10 g szafi reform vanilias izű eritrit – vaniliás cukor helyettesítő
10 dkg mazsola
2 dl tej (Alpro kókuszital /Alpro szója ital)
1 db reszelt Bio citromhéj
Mák töltelék
40 dkg mák
5 dkg 1:4 Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (Stevia – Eritrit) vagy Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4
10 g szafi reform vanilias izű eritrit – vaniliás cukor helyettesítő
10 dkg mazsola
2 dl tej (Alpro kókuszital/Alpro szója ital)
1 db reszelt Bio citromhéj
Először főzzük meg a mákos és a diós tölteléket. Mind a két tölteléket hasonlóan készítjük. Beleöntjük a lábasba a tejet és az összes hozzávalót, diósnál a diós töltelék alapanyagait, mákosnál a darált mákot és hozzávalókat, s addig kevergetjük, míg sűrű nem lesz.
Eközben langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk (sütőpornál és a szódabikarbónánál erre nincs szükség).
Egy keverő tálba beleöntjük a lisztet és száraz adalékanyagokat (citromhéj, édesítő), majd ezeket egyenletesen összekeverjük.
Belemorzsoljuk a vajat, majd beleütjük a tojást és beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet.
Mindent összegyúrunk, mikor a tészta összeállt, azután 30 percig pihentetjük.
Ezt követően a tésztát 4 részre osztjuk és lisztezett nyújtódeszkán vékony 1-2 cm vastagságúra nyújtjuk.
Mikor kb. négyzetes formára nyújtottuk, a töltelékeket egyenlő arányba ketté osztjuk, majd megtöltjük kettőt mákkal, kettőt dióval és feltekerjük a bejgliket.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, majd megkenjük tojássárgájával.
Ezután előmelegített 180 C sütőbe tesszük, amit alsó-felső sütésre állítunk. 25 percig sütjük. Akkor sült át, mikor aranybarna a teteje.
Tippek – Trükkök:
Vaj helyettesíthető:
- Teavaj / Rama / Kókuszzsír / Zsír
- Paleósok (Zsír vagy Kókuszzsír),
- Vegánok, Tejérzékenyek (Növényi margarin, Kókuszzsír)
Élesztő helyettesíthető:
- Használható sütőpor,
- Szódabikarbóna,
- Természetes kovász
Tej helyettesíthető:
Édesítők helyettesítők:
- Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4
- Nyírfacukor (Mennyiség * 4)
- Kókuszcukor (Mennyiség * 4)
Ha a tészta ragadós több folyadék került bele, ezért lisztet kell hozzá szórni, ha túl tömör, akkor folyadékot kell még bele önteni.