bijoamijo-emblema

Diós, mákos beigli

Szerző: BiJóAmiJó Andi

2019.12.02.

Tészta hozzávalók:

50 dkg Dia Wellness CH mínusz lisztkeverék

25 dkg Vaj – vagy Zsír – vagy fele-fele arányban (Zsír/Vaj)

2 dkg Élesztő

2 dl Tej

2 db Tojás

4 dkg 1:4 Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (Stevia – Eritrit)

reszelt Bio citromhéj – (Aldi/Lidl)

Kenéshez: Tojássárgája

Diótöltelék hozzávalók:

40 dkg darált dió

5 dkg 1:4 Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (Stevia – Eritrit) vagy Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4

10 g szafi reform vanilias izű eritrit – vaniliás cukor helyettesítő

10 dkg mazsola

2 dl tej (Alpro kókuszital /Alpro szója ital)

1 db reszelt Bio citromhéj

Mák töltelék

40 dkg mák

5 dkg 1:4 Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (Stevia – Eritrit) vagy Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4

10 g szafi reform vanilias izű eritrit – vaniliás cukor helyettesítő

10 dkg mazsola

2 dl tej (Alpro kókuszital/Alpro szója ital)

1 db reszelt Bio citromhéj

Először főzzük meg a mákos és a diós tölteléket. Mind a két tölteléket hasonlóan készítjük. Beleöntjük a lábasba a tejet és az összes hozzávalót, diósnál a diós töltelék alapanyagait, mákosnál a darált mákot és hozzávalókat, s addig kevergetjük, míg sűrű nem lesz.

Eközben langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk (sütőpornál és a szódabikarbónánál erre nincs szükség).

Egy keverő tálba beleöntjük a lisztet és száraz adalékanyagokat (citromhéj, édesítő), majd ezeket egyenletesen összekeverjük.

Belemorzsoljuk a vajat, majd beleütjük a tojást és beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet.

Mindent összegyúrunk, mikor a tészta összeállt, azután 30 percig pihentetjük.

Ezt követően a tésztát 4 részre osztjuk és lisztezett nyújtódeszkán vékony 1-2 cm vastagságúra nyújtjuk.

Mikor kb. négyzetes formára nyújtottuk, a töltelékeket egyenlő arányba ketté osztjuk, majd megtöltjük kettőt mákkal, kettőt dióval és feltekerjük a bejgliket.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, majd megkenjük tojássárgájával.

Ezután előmelegített 180 C sütőbe tesszük, amit alsó-felső sütésre állítunk. 25 percig sütjük. Akkor sült át, mikor aranybarna a teteje.

Tippek – Trükkök:

Vaj helyettesíthető: 

Élesztő helyettesíthető:

  • Használható sütőpor,
  • Szódabikarbóna,
  • Természetes kovász

Tej helyettesíthető:

Édesítők helyettesítők:

Ha a tészta ragadós több folyadék került bele, ezért lisztet kell hozzá szórni, ha túl tömör, akkor folyadékot kell még bele önteni.