bijoamijo-emblema

Eredeti svéd húsgolyó – Ikeás

Szerző: BiJóAmiJó Andi

2021.08.29.

Mindenki által szeretett húsgolyó.

Az ikea nem is olyan rég kiadta a saját svéd húsgolyó receptjét, ami futótűzként terjedt az interneten, mivel nagyon sokan kedvelik.

Nekünk is az egyik kedvenc ételünk, de mi egy picit másképp csináljuk eltérés csak a töltelékben van. De azért csatoljuk az eredeti recept fájlját is, választani lehessen, hogy az eredetit vagy a miénket próbáljátok ki. Az eltéréseket Boldal kiemeljük a receptben.

Ahogy mi készítjük az Eredeti Ikeás svéd húsgolyó receptjét.

Hozzávalók 4 adag:

Húsgolyók:

500 kg darált marhahús (kétszer darált)

250 g darált sertéshús (kétszer darált)

1 db tojás

1 közepes fej vöröshagyma

2 db kisebb főtt burgonya – mi ezzel egészítettük ki, mert egy picit lágyabb lesz tőle a húsgolyó – Eredeti Ikeás svéd húsgolyó receptben nincs benne.

200 ml tej vagy tejszín

50 g zsemlemorzsa

1 db fokhagyma gerezd – Ezt mi nem tettük bele

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Szójaszósz:

80 g vaj

80 g liszt

300 ml zöldségleves alaplé

300 ml marhahúsleves alaplé

300 ml tejszín

4 teáskanál szójaszósz

2 teáskanál Dijon mustárt

bors

Áfonya szósz:

250 g áfonya

ízlés szerint édesítő

Elkészítése:

Húsgolyó:

1.) A húsokat daráljuk le kétszer, ha egybe húst vettünk.

2.) Egy evőkanál vajon pirítsuk meg a hagymát. – Az Ikeás receptbe ezt nem csinálják, simán bele teszik a hagymát és a fokhagymát a töltelékbe.

3.) Főzzük meg a burgonyákat.

4.) A darált húsokhoz hozzáadjuk a tojást, a tejet, a zsemlemorzsát, a fokhagymát, a hagymát, az átnyomott főt krumplit megfűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal és összedolgozzuk. Tanács: Ha nem elég lágy akkor lehet még a húshoz folyadékot tenni.

5.) Kevés vajon a gombócokat, minden oldalát megpirítjuk és barnára sütjük.

6.) Ezután tepsibe tesszük és alsó felső sütéssel 180 fokon 30 percig átsütjük.

Szósz:

1.) A zöldséges alaplé elkészítése – használhatunk zöldségleves kockát, amit 3 dl vízben felforralunk.

2.) Elkészítjük a marhahús alaplevet – használhatunk marhahúsleves kockát, amit 3 dl vízben felforralunk.

3.) A vajat serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a két fajta alaplevet és tovább kevergetjük.

4.) Beleöntjük a 4 teáskanál szójaszószt, a 2 teáskanál dijoni mustárt és a szószt felforraljuk, akkor jó mikor besűrűsödik.

Köretként lehet sütni sült krumplit, vagy lehet hozzá tálalni burgonyapürét vagy karfiolpürét, de mi önmagába is szeretjük. Emellé még csináltunk egy kis áfonya lekvárt.

Mellékeljük az eredeti recept fényképét: https://www.ikea.com/jp/en/files/pdf/f5/6d/f56d3e15/jp_hg_ikea_menu_sheet-en.pdf

Áfonya szósz:

Az áfonyát pürésítsük le, keverjünk hozzá ízlés szerint édesítőt, annyit amennyire édesen szeretitek, majd forraljuk fel míg szósz sűrűségű nem lesz.