bijoamijo-emblema

Gyros pitában tzatzikivel

Szerző: BiJóAmiJó Andi

2020.10.24.

Hozzávalók: 4 fő

Hús:

1 evőkanál zsír, vagy 1 evőkanál olaj,

1 kg csirkemell,

1 adag Gyros fűszerkeverék házilag

Tzatziki:

1 db uborka,

200 g görög joghurt,

4 gerezd fokhagyma,

4 evőkanál almaecet vagy 1 evőkanál sima ecet, vagy 1 teáskanál citromlé,

1 evőkanál kapor,

só, bors

Pita elkészítése:

400 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt,

3 dl víz,

180 g kovász, vagy 2,5 dkg élesztő,

1 teáskanál eritrit,

Saláta

3 db paradicsom

2 fej lilahagyma

10 dkg fetasajt

Hús elkészítése

A húst csíkokra vágjuk és az összekevert fűszerkeverékkel bepácoljuk és állni hagyjuk a hűtőben. A legfinomabb, ha előző este fűszerezzük be a húst és másnap sütjük ebben az esetben olajat használjunk és azt öntsük a húsra és úgy tegyük a hűtőbe. Mikor a hűtőből kivettük, zsíron, vagy a rajtalévő olajban a húsokat megsütjük. Egy kicsit piruljon meg a csirkemell.

Tzatziki elkészítése

Reszeljük le az uborkát a nagyobb lyukú reszelőn. Sózzuk be, hagyjuk állni amíg levet nem ereszt. Nyomkodjuk ki az uborkából a folyadékot és öntsük le róla. Ezután fűszerezzük be, tegyük rá a borsot és a fokhagymát, majd öntsük rá az ecetet, keverjük össze a görög joghurttal.

Pita elkészítése

A kovászt a teljeskiőrlésű tönköly lisztet a vízet és a sót és az édesítőt összekeverjük. Dagasztó géppel összedolgozzuk, majd hagyjuk állni 6-8 h keresztül. Ez a kovásztól függ, de nyomás próbát csináljunk a tésztán, hogy megnézzük milyen állapotú.  Lásd: BiJóAmiJó kenyér trükkök újpróba részénél. Élesztőnél is jó ha hagyjuk állni letakarva egy meleg helyen, amíg a duplájára nem nő.

Saláta

Vágjuk össze a paradicsomot és a lilahagymát. Ízlés szerint sózzuk a lilahagymát, de nem szükséges. Keverjük hozzá a kockára vágott fetasajtot.