Hozzávalók: 4 fő
Hús:
1 evőkanál zsír, vagy 1 evőkanál olaj,
1 kg csirkemell,
1 adag Gyros fűszerkeverék házilag
Tzatziki:
1 db uborka,
200 g görög joghurt,
4 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál almaecet vagy 1 evőkanál sima ecet, vagy 1 teáskanál citromlé,
1 evőkanál kapor,
só, bors
Pita elkészítése:
400 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt,
3 dl víz,
180 g kovász, vagy 2,5 dkg élesztő,
1 teáskanál eritrit,
só
Saláta
3 db paradicsom
2 fej lilahagyma
10 dkg fetasajt
Hús elkészítése
A húst csíkokra vágjuk és az összekevert fűszerkeverékkel bepácoljuk és állni hagyjuk a hűtőben. A legfinomabb, ha előző este fűszerezzük be a húst és másnap sütjük ebben az esetben olajat használjunk és azt öntsük a húsra és úgy tegyük a hűtőbe. Mikor a hűtőből kivettük, zsíron, vagy a rajtalévő olajban a húsokat megsütjük. Egy kicsit piruljon meg a csirkemell.
Tzatziki elkészítése
Reszeljük le az uborkát a nagyobb lyukú reszelőn. Sózzuk be, hagyjuk állni amíg levet nem ereszt. Nyomkodjuk ki az uborkából a folyadékot és öntsük le róla. Ezután fűszerezzük be, tegyük rá a borsot és a fokhagymát, majd öntsük rá az ecetet, keverjük össze a görög joghurttal.
Pita elkészítése
A kovászt a teljeskiőrlésű tönköly lisztet a vízet és a sót és az édesítőt összekeverjük. Dagasztó géppel összedolgozzuk, majd hagyjuk állni 6-8 h keresztül. Ez a kovásztól függ, de nyomás próbát csináljunk a tésztán, hogy megnézzük milyen állapotú. Lásd: BiJóAmiJó kenyér trükkök újpróba részénél. Élesztőnél is jó ha hagyjuk állni letakarva egy meleg helyen, amíg a duplájára nem nő.
Saláta
Vágjuk össze a paradicsomot és a lilahagymát. Ízlés szerint sózzuk a lilahagymát, de nem szükséges. Keverjük hozzá a kockára vágott fetasajtot.