bijoamijo-emblema

Hogyan csillapítsd a változókor tüneteit?

9 gyógynövény ami segít átvészelni a változókor tűneteit.

A teakészítéskor figyeljünk arra, hogy ne használjunk leszűréshez fém szűrőt.

1.) Barátcserje: Segít a menstruációs panaszoknál, de a klimax tűneteit is enyhíti, meddőséget csökkenti. Növeli a szervezetben a progeszteron termelést, ezáltal egyensúlyban tartja a nemi hormonokat.

2.) Cickafark: Fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően a hormon termelést segíti. Csillapítja a rendszertelen és bővérzés problémáit. A hőhullámok tűneteit enyhíti. Antibakteriális hatása miatt még a hüvelygyulladás tűneteit is csökkenti.

Cickafark tea: Csapott evőkanál cickafark teát 2 és 1/2 dl vízzel kell leforrázni, 15 percig állni hagyni, leszűrni és meginni.

3.) Jamgyökér:  Magas béta-karotinnak és dioszgenin tartalma miatt, segít a hormonháztartás problémáin. DHEA anyag található benne, ami előhormonszerű anyag. A klimaxos tűnetek csökkennek. Stressz csillapító, immunrendszer növelő. Helyreállítja a menstruációs ciklust és a teherbeesést segíti. 

4.) Orbáncfű: Blokkolja a szerotonin lebontásárt felelős anyagot. Oldja a feszültséget, alvászavarra jótékony hatású, mérsékli a hangulatingadozást. A menopauza alatti feszültséget is tudja csökkenteni. Felfázás tüneteit csökkenti. Petefészek gyulladásnál gyulladás csökkentő. Epe és májműködés támogató.

Orbáncfű tea: 2 dl vízben, 1/2 evőkanálnyi orbáncfüvet leforrázunk és 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük és megisszuk. 1 csésze ivása esti időszakban.

5.) Palástfű: Jó hatással van a progeszteron-termelésre, ezáltal segít a klimaxos időszakban is a tünetek elviselésében. A verejtékezést csökkenti. Erősíti a méhnyálkahártyát és a méhet, segít a pete beágyazódásában a teherbeesési nehézségeken. A rednszertelen cikluson is segít.

Palástfű tea: 1 evőkanálnyi mennyiséget kell 2 dl vízzel leforrásni és 15 percig állni hagyni, leszürni és meginni. 2 csésze tea fogyasztható naponta.

6.) Pásztortáska: Hasonló mint a Palástfű, mindketőt a nők problémáit segítik, mind a bővérzés és a görcsös összehúzódás esetén. De mindenfajta vérzésnél segít, csillapítja azt. Változókorban az elhúzódó vérzést csillapítja.

7.) Poloskafű: luteinizáló hormont csökkentéséval a hőhullám tűnetei is csökkenek.

8.) Vöröshere: Segít a hormonális problémákban, a pikkejsömör, ekcéma, légúti panaszok tűneteit enyhíti. Beállítja a menstruációs ciklust. Termékenységet elősegíti. Segít az ösztrogén szint helyreállításában, enyhíti a változókór tűneteit, hőhullámokat csillapítja.

9.) Zsálya: Izzadást csökkenti, izzadásgátló, ezért a hőhullámok okozta kellemetlenséget enyhíti. Te napjában 2-szer, 3-szor iható (reggel, este vagy reggel, délbe, este).

Zálya tea: 1,5 dl vízben, 1/2 evőkanál zsályát forrázunk le, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük és megisszuk. Ízesíthető mézzel.

Terhesség, szoptatás alatt a teák használata nem ajánlott.