bijoamijo-emblema

Hogyan süssünk eritrittel?

Szerző: BiJóAmiJó Andi

2021.05.14.

Kik használhatják az Eritritet.

Az életmódváltás első nagy problémája, mikor nem tudjuk, hogy milyen édesítőt használjunk és hogyan használjuk azt.

Az eritrit egy természetes alapú édesítőszer, egy cukoralkohol.

Az Eritrit édesítő ereje 60-80%,  nem befolyásolja, a vércukorszintet és az inzulintermelést, ezért a cukorbetegek is használhatják. A szervezet ezt a cukoralkoholt teljesen lebontja, de grammonként is csak 0,2 kalória található benne, ezért nem is hizlal.

Ertitrit a szaharóz helyettesítője lehet.

Hogyan kell eritrittel süti vagy főzni?

Az eritrit édesítőereje jóval kevesebb mint a cukoré, körülbelül a cukormennyiség 1/3 – ával kell többet használnunk az eritritből. Pl. Ha 12 g cukor van a receptben, akkor a 12 dkg 1/3-a azaz 12:3 vagyis 4 dkg-ra van szükségünk. Ha ezt eritritbe akarjuk átszámítani, akkor 16 dkg eritritet kell majd az ételhez hozzá adagolni.

Mivel sokkal több kell az ételekbe, ezért érdemes nagy kiszerelésben az Eritritet beszerezni. 

Eritritből már van porcukor és kristálycukor is, de a kristálycukorból is készíthetünk porcukrot úgy hogy kávé darálóval ledaráljuk.

Az eritritet, mivel kevésbé édes szokták párosítani a Stiviával, ami jóval édesebb mint a cukor, ezért ekkor ha a zacskón 1:4 arány szerepel az azt jelenti, hogy a cukorhoz képest 1:4 arányban kell adagolni.

Ami azt jelenti, ha 12 dkg cukorra van szükség a receptben, akkor az 1:4 Eritrit – Stevia édesítőből, csak 12:4 arány azaz 3 dkg-ra van csak szükség.

Eritrit a nagy hevítést nem bírja, már 160 foktól, a sütött ételekben elveszti az édes íz érzetét, lebomlik. Ettől függetlenül, szinte majdnem mindent elkészíthetünk vele, de csak alacsonyabb hőfokon lehet vele sütni, sokkal hosszabb ideig.