bijoamijo-emblema

Köles körözött

Szerző: BiJóAmiJó Andi

2020.10.24.

Hozzávalók:

  • 100 g köles,
  • 300 ml víz,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 evőkanál almaecet, vagy fermentált köles és akkor az almaecet nem kell,
  • 4 kávéskanál pirospaprika, de ez inkább ízlés szerint,
  • 2 csipet köménymag vagy 1/2 mokkáskanál örölt kömény
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál napraforgó olaj, vagy lenmagolaj, vagy 10 dkg margarin
  • ízlés szerint só, bors

A kölest megfőzzük sós vízben, a víz kb kétszerese legyen a kölesnek. Addig kell főzni amíg a szemek ki nem pattognak. Főzés lassú tűzön lefedve pároljuk, majd mikor kipattogtak a szemek levesszük a tetejét és elfőzzük róla a vizet. Akkor jó, ha a köles kásás állagú lesz.

Mikor kihült bele tesszük az ecetet, a sót, a borsot, a mustárt a pirospaprikát és az örölt köményt az olajat és leturmixoljuk. Majd bele keverjük az apróra vágott hagymát.

Másnap mikor össze érnek az ízek hasonló íze van mint a körözöttnek.

Ez egy vegán köles recept, azaz vegán köles körözött, de életmódváltók is elkészíthetik.

Amit a kölesről tudni kell:

Széles körben fogyasztják Afrika és Ázsia fejlődő országaiban. Közönségesen pázsitfűfélék, családjába tartozik. Magyarországon a középkorban terjedt el. A köles nagy népszerűségnek örvend, mert gluténmentes, magas fehérje-, rost- és antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Ősi gabonának tekinthető.

Számos előnye van más növényekkel szemben, ellenáló az aszállyal és a kártevőkkel szemben. Képes túlélni zord környezetben is pl. kevésbé termékeny talaj. Ezek az előnyök genetikai összetételéből és fizikai szerkezetéből, azaz a kis méretéből és keménységéből adódik.  

A toklász színe alapján különböztetik meg a köles fajtákat, lehet: fehér, piros, szürke és sárga. Magyarországon a fehér, piros és a sárga fajtát termesztik.

100 gramm főtt köles értékei:

(forrás: USA mezőgazdasági minisztérium adatbázisa):

  • Kalória: 119 kcal
  • Szénhidrát: 23,67 g
  • Rost: 1,3 g
  • Fehérje: 3,51 g
  • Zsír: 1 g
  • Foszfor : 100 mg
  • Magnézium: 44 mg
  • Folát: 19 mg
  • Vas: 0,63 g
  • Kálcium: 3 mg
  • B6 vitamin: 0,108 mg
  • Cink: 0,91 mg
  • Szelén: 0,9 mg

Köles előnyei:

  • Alacsony a szénhidrát tartalma.
  • B-vitamint, magnéziumot, vasat.
  • Gazdag fehérje forrás (Vegánok és vegetáriánusok részére ajánlott)
  • Megszépíti a bőrt, hölgyeknek kifejezetten ajánlott.
  • Erősíti a hajat.
  • Boldogsághormont tartalmaz.
  • Könnyen emészthető, a bélrendszert tisztítja a magas rostartalma miatt.

Összegzés:

A köles keményítőtartalmú, fehérjében gazdag gabona. Rengeteg foszfort és magnéziumot tartalmaz – és több kalciumot tartalmaz, mint bármely más gabona.