Hozzávalók:
- 100 g köles,
- 300 ml víz,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál almaecet, vagy fermentált köles és akkor az almaecet nem kell,
- 4 kávéskanál pirospaprika, de ez inkább ízlés szerint,
- 2 csipet köménymag vagy 1/2 mokkáskanál örölt kömény
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál napraforgó olaj, vagy lenmagolaj, vagy 10 dkg margarin
- ízlés szerint só, bors
A kölest megfőzzük sós vízben, a víz kb kétszerese legyen a kölesnek. Addig kell főzni amíg a szemek ki nem pattognak. Főzés lassú tűzön lefedve pároljuk, majd mikor kipattogtak a szemek levesszük a tetejét és elfőzzük róla a vizet. Akkor jó, ha a köles kásás állagú lesz.
Mikor kihült bele tesszük az ecetet, a sót, a borsot, a mustárt a pirospaprikát és az örölt köményt az olajat és leturmixoljuk. Majd bele keverjük az apróra vágott hagymát.
Másnap mikor össze érnek az ízek hasonló íze van mint a körözöttnek.
Ez egy vegán köles recept, azaz vegán köles körözött, de életmódváltók is elkészíthetik.
Amit a kölesről tudni kell:
Széles körben fogyasztják Afrika és Ázsia fejlődő országaiban. Közönségesen pázsitfűfélék, családjába tartozik. Magyarországon a középkorban terjedt el. A köles nagy népszerűségnek örvend, mert gluténmentes, magas fehérje-, rost- és antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Ősi gabonának tekinthető.
Számos előnye van más növényekkel szemben, ellenáló az aszállyal és a kártevőkkel szemben. Képes túlélni zord környezetben is pl. kevésbé termékeny talaj. Ezek az előnyök genetikai összetételéből és fizikai szerkezetéből, azaz a kis méretéből és keménységéből adódik.
A toklász színe alapján különböztetik meg a köles fajtákat, lehet: fehér, piros, szürke és sárga. Magyarországon a fehér, piros és a sárga fajtát termesztik.
100 gramm főtt köles értékei:
(forrás: USA mezőgazdasági minisztérium adatbázisa):
- Kalória: 119 kcal
- Szénhidrát: 23,67 g
- Rost: 1,3 g
- Fehérje: 3,51 g
- Zsír: 1 g
- Foszfor : 100 mg
- Magnézium: 44 mg
- Folát: 19 mg
- Vas: 0,63 g
- Kálcium: 3 mg
- B6 vitamin: 0,108 mg
- Cink: 0,91 mg
- Szelén: 0,9 mg
Köles előnyei:
- Alacsony a szénhidrát tartalma.
- B-vitamint, magnéziumot, vasat.
- Gazdag fehérje forrás (Vegánok és vegetáriánusok részére ajánlott)
- Megszépíti a bőrt, hölgyeknek kifejezetten ajánlott.
- Erősíti a hajat.
- Boldogsághormont tartalmaz.
- Könnyen emészthető, a bélrendszert tisztítja a magas rostartalma miatt.
Összegzés:
A köles keményítőtartalmú, fehérjében gazdag gabona. Rengeteg foszfort és magnéziumot tartalmaz – és több kalciumot tartalmaz, mint bármely más gabona.