Hozzávalók:
- 200 g köles
- 7 dl tej, / zab tej / mandula tej / szója tej / rizs tej / sima tehéntej és vízkeverék fele-fele arányban,
- 1 db bio citrom héja és leve
- ízlés szerint édesítő – 1:4 negyedannyi stevia, eritrit édesítő, vagy eritrit, vagy vanilia ízű eritrit, vagy folyékony édesítő
- Csipet só
A kölest beleöntjük, bármelyik választott (mag vagy normál) tejbe, majd ízlés szerint édesítük, bele reszeljük a citromhéját és bele öntjük a citromlevét is. Addig főzzük amíg a köles meg nem puhul. Ha túl kemény önsünk még hozzá tejet. Akkor jó amikor magától szétesik a köles darabjaira. A legvégén pépesítjük a kész köles túrót.
Olyan süteményekbe is bele tudjuk tölteni, ahol egyébként túrót használnánk. Készíthetünk belőle, kölestúró gombócot is.
A köles könnyen emészthető, magas a rosttartalmú növény, ami segít az emésztésben. Sokkal kevesebbet eszünk belőle, mert már egy kis adag is eltelít. Magas a B vitamin tartalma, foszfort, mangánt és vasat is tartalmaz.
Vegánok és laktóz érzékenyek is el tudják készíteni a köles túrót, ha ők a magtejeket használják.
Tipp:
Tegyél bele félbevágott vaniliát kapargasd ki a magját és főzd ezzel együtt a kölest. Ha szereted a mazsolát azt is tehetsz bele.
Korábbi cikkünkben, még több információt olvashatsz a kölesről: Köles körözött