bijoamijo-emblema

Köles túró baracklekvárral

Szerző: BiJóAmiJó Andi

2020.11.06.

Hozzávalók:

A kölest beleöntjük, bármelyik választott (mag vagy normál) tejbe, majd ízlés szerint édesítük, bele reszeljük a citromhéját és bele öntjük a citromlevét is. Addig főzzük amíg a köles meg nem puhul. Ha túl kemény önsünk még hozzá tejet. Akkor jó amikor magától szétesik a köles darabjaira. A legvégén pépesítjük a kész köles túrót.

Olyan süteményekbe is bele tudjuk tölteni, ahol egyébként túrót használnánk. Készíthetünk belőle, kölestúró gombócot is.

A köles könnyen emészthető, magas a rosttartalmú növény, ami segít az emésztésben. Sokkal kevesebbet eszünk belőle, mert már egy kis adag is eltelít. Magas a B vitamin tartalma, foszfort, mangánt és vasat is tartalmaz.

Vegánok és laktóz érzékenyek is el tudják készíteni a köles túrót, ha ők a magtejeket használják.

Tipp:

Tegyél bele félbevágott vaniliát kapargasd ki a magját és főzd ezzel együtt a kölest. Ha szereted a mazsolát azt is tehetsz bele.

Korábbi cikkünkben, még több információt olvashatsz a kölesről: Köles körözött