bijoamijo-emblema

Lúdláb torta recept, ahogy mi csináljuk

Szerző: BiJóAmiJó Andi

2020.07.26.

Eredeti receptet a pinteresztről keresgélve, a Moha oldalán találtuk, ezt alakítottuk át kicsit kímélő, de nem glutén és tejmentes változatra. Ha alergiássak vagyunk a tejre és a gluténra, akkor arra is gyorsan át lehet alakítani, ha például a vajat ráma növényi margarinra cseréljük, a tejszínt pedig növényi tejszínre. A liszteket pedig, gluténmentes lisztekkel helyettesítjük, pl gluténmentes zabliszt stb. Érzékenység esetén egyeztessünk a dietetikusunkkal, hogy ne hogy baj legyen.

Hozzávalók:

Tészta: 

Rumos megy

  • 25 dkg fagyasztott meggy
  • 1/2 üveg rumaroma – kicsi üveg

Párizsi krém:

  • 2,5 dl tejszín vagy növényi habtejszín
  • 20 dkg Kókuszvirág cukor vagy Eritrit vagy Nyírfacukor vagy Agave szirup, méz vagy 1:4 édesítő (vigyázni kell, hogy 5 dkg 1/4 kell bele tenni az 1:4 édesítőből). 
  • 30 dkg vaj vagy növényi ráma vaj
  • 10 dkg kakaópor, vagy cukormentes étcsokoládé, a csokoládéhoz adtunk két pupos evőkanál holland kakaóport is.
  • 1,5 dl a rumos meggy levéből (vagy 1 dl rum + 1/2 dl meggybefőttlé)

Tetejére:

Díszítéshez:

  • 8-10 szem rumos meggy

Rumos meggy elkészítése:

A meggyet kiolvasztjuk,  ráöntjük a rumaromát és felhasználásig időnként kevergetjük a megyet a kiolvadt rumos levében, azért hogy átvegye a rum ízét. Ha van rumos meggy befőttünk az a legjobb.

Piskótatészta elkészítése: 

Először ketté kell választani a tojásokat, majd  a fehérjébe és sárgájába bele kell tenni felesbe az édesítőt, ezután fel kell verni habbá a fehérjét és a sárgáját külön külön.

Mikor kész bele tesszük a sárgájába óvatosan az olajat folyamatosan kevergetjük, ezután bele tesszük a vízet, amivel szintén elkeverjük a masszát.

Ne csinálj belőle majonézt, nem ez a cél. Csak homogénre kevergesd el.

Ha kész akkor bele tesszük a habot és ovatosan elkeverjük, beleszórjuk apránként a lisztet, a kakaót és a sütőport a masszába, miközben folyamatosan kézi habverővel kevergetjük, nem elektromos, mert összetöröd a habot, kézzel forgatjuk át az összetevőket.

180 fokos sütőben sütjük 20 percet. Ha a tészta 2-3 cm nagyságú a tepsiben, akkor elég a 10 perc neki.

Párizsi krém elkészítése:

Beletesszük egy lábasba a hozzávalókat és mindet lassú tűzön kevergetés mellett megolvasztjuk, és egy picit felforraljuk.

Vigyázzunk, hogy a csokoládé ne hogy leégjen.

Mikor kész a krém. hagyjuk egy kicsit hülni, majd bele keverjük a meggyet ezután tegyük be 10-20 percre a fagyasztóba, hogy megszilárduljon.

Mikor megszilárdult a krém a tésztára kenjük.

Csokoládé máz elkészítése:

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és olajjal együtt kevergetjük, mikor teljesen felolvadt és fényes színű lett, folyamatos keverés mellett hagyjuk kihülni egy picit, majd ráöntjük a tortánk tetejére.

Az egészet visszatesszük dermedésig a hűtőbe.

A képen csokimáz nélkül látható a lúdláb torta, nem volt ideje, arra hogy rákerüljön a teteje, nagyon finom volt.

Tesztnek nagyon jó volt.

Legközelebb készül a csokoládé tetős változat.

Születésnapra, nagyon finom házi sütemény.