Eredeti receptet a pinteresztről keresgélve, a Moha oldalán találtuk, ezt alakítottuk át kicsit kímélő, de nem glutén és tejmentes változatra. Ha alergiássak vagyunk a tejre és a gluténra, akkor arra is gyorsan át lehet alakítani, ha például a vajat ráma növényi margarinra cseréljük, a tejszínt pedig növényi tejszínre. A liszteket pedig, gluténmentes lisztekkel helyettesítjük, pl gluténmentes zabliszt stb. Érzékenység esetén egyeztessünk a dietetikusunkkal, hogy ne hogy baj legyen.
Hozzávalók:
Tészta:
- 4 db tojás
- 12 dkg Durum lisztet, vagy Tönköly fehér liszt vagy Teljes kiőrlésű Tönkölybúza, vagy Teljes kiőrlésű Búzaliszt
- 15 dkg Kókuszvirág cukor vagy Eritrit vagy Nyírfacukor vagy Agave szirup, méz vagy 1:4 édesítő (vigyázni kell, hogy 3,75 dkg 1/4 kell bele tenni az 1:4 édesítőből).
- 3 dkg kakaópor
- 2 kávéskanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj
- 4 evőkanál víz
Rumos megy
- 25 dkg fagyasztott meggy
- 1/2 üveg rumaroma – kicsi üveg
Párizsi krém:
- 2,5 dl tejszín vagy növényi habtejszín
- 20 dkg Kókuszvirág cukor vagy Eritrit vagy Nyírfacukor vagy Agave szirup, méz vagy 1:4 édesítő (vigyázni kell, hogy 5 dkg 1/4 kell bele tenni az 1:4 édesítőből).
- 30 dkg vaj vagy növényi ráma vaj
- 10 dkg kakaópor, vagy cukormentes étcsokoládé, a csokoládéhoz adtunk két pupos evőkanál holland kakaóport is.
- 1,5 dl a rumos meggy levéből (vagy 1 dl rum + 1/2 dl meggybefőttlé)
Tetejére:
- 20-25 dkg étcsokoládé
- 2-3 evőkanál olaj
Díszítéshez:
- 8-10 szem rumos meggy
Rumos meggy elkészítése:
A meggyet kiolvasztjuk, ráöntjük a rumaromát és felhasználásig időnként kevergetjük a megyet a kiolvadt rumos levében, azért hogy átvegye a rum ízét. Ha van rumos meggy befőttünk az a legjobb.
Piskótatészta elkészítése:
Először ketté kell választani a tojásokat, majd a fehérjébe és sárgájába bele kell tenni felesbe az édesítőt, ezután fel kell verni habbá a fehérjét és a sárgáját külön külön.
Mikor kész bele tesszük a sárgájába óvatosan az olajat folyamatosan kevergetjük, ezután bele tesszük a vízet, amivel szintén elkeverjük a masszát.
Ne csinálj belőle majonézt, nem ez a cél. Csak homogénre kevergesd el.
Ha kész akkor bele tesszük a habot és ovatosan elkeverjük, beleszórjuk apránként a lisztet, a kakaót és a sütőport a masszába, miközben folyamatosan kézi habverővel kevergetjük, nem elektromos, mert összetöröd a habot, kézzel forgatjuk át az összetevőket.
180 fokos sütőben sütjük 20 percet. Ha a tészta 2-3 cm nagyságú a tepsiben, akkor elég a 10 perc neki.
Párizsi krém elkészítése:
Beletesszük egy lábasba a hozzávalókat és mindet lassú tűzön kevergetés mellett megolvasztjuk, és egy picit felforraljuk.
Vigyázzunk, hogy a csokoládé ne hogy leégjen.
Mikor kész a krém. hagyjuk egy kicsit hülni, majd bele keverjük a meggyet ezután tegyük be 10-20 percre a fagyasztóba, hogy megszilárduljon.
Mikor megszilárdult a krém a tésztára kenjük.
Csokoládé máz elkészítése:
Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és olajjal együtt kevergetjük, mikor teljesen felolvadt és fényes színű lett, folyamatos keverés mellett hagyjuk kihülni egy picit, majd ráöntjük a tortánk tetejére.
Az egészet visszatesszük dermedésig a hűtőbe.
A képen csokimáz nélkül látható a lúdláb torta, nem volt ideje, arra hogy rákerüljön a teteje, nagyon finom volt.
Tesztnek nagyon jó volt.
Legközelebb készül a csokoládé tetős változat.
Születésnapra, nagyon finom házi sütemény.