Hozzávalók:
50 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
150 g kovász vagy 2,5 dkg száraz élesztő
100 g vaj
1 evőkanál kb 2 dkg himalája só
liszt minőségétől függően 3,5 – 4,5 dl
30 dkg trapista light
A sót a vízbe elkeverjük. A lisztet a kovászt és az olvasztott vajat a reszelt sajttal és a sós folyadékkal, összegyúrjuk és hagyjuk egy 8 h át pihentetni a hűtőben, egy éjszaka. Ha melegebb idő van, lehet a lakásban is, akkor legalább 4 – 5 h keresztül hagyjuk kellni. Mikor a tészta megemelkedett, 1/2 h hajtogassuk legalább 3x, de ha nincs időnk hajtogatás nélkül is levegős lesz, csak nem annyira.
Alső-felső sütés:
– 250 C – 20 perc
– 200 C – 30 perc